Wegański open burger strojony rukolą

Wegański open burger strojony rukolą

Czasami zrobić sobie trochę pod górkę.I zamiast mielić mięso wołowe, zblendować czerwoną fasolę z kilkoma dodatkami. Zobacz jak powstane wegański open burger. 

WEGAŃSKI OPEN BURGER – SKŁADNIKI (6 sztuk)

Z czego składa się farsz? Zobacz TUTAJ

Dodatkowo: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie rucoli
  • 1 granat


SKŁADNIKI NA SOS PIETRUSZKOWY

  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE SOSU PIETRUSZKOWEGO

1. Posiekaj listki świeżej, zielonej pietruszki tak, żeby uzyskać 1/2 szklanki. Wsyp je do blendera.
2. Dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu.
3. Dodaj 1/2 łyżki syropu klonowego.
4. Dodaj sól i pieprz do smaku.
5. Wszystko zblenduj i przelej do osobnej miski. Odstaw do lodówki na 10 minut.



PRZYGOTOWANIE WEGAŃSKIEGO OPEN BURGERA 

1. Odcedź czerwoną fasolę z 2 puszek i wsyp do miski.
2. Wsyp do moździerza dwie szczypty kuminu rzymskiego i rozgnieć je. Potem dodaj je do fasoli.
3. Do fasoli i kuminu dodaj:

1 filiżankę bułki tartej
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 łyżeczkę wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 szczypty kuminu rzymskiego w całości
sól
świeżo mielony pieprz
9 pokrojonych, suszonych pomidorów
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżkę syropu klonowego
1 łyżkę sosu sojowego

4. Posiekaj na drobno cebulę czosnkową, podsmaż ją na oliwie z oliwek, maśle z odrobiną cukru trzcinowego. Podsmażoną na złoty kolor dodaj do miski z fasolą i resztą składników.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Połowę farszy z miski przełóż do blendera i zmiksuj. Po zmiksowaniu przełóż do miski i ponownie dokładnie wymieszaj.
7. Na deskę do krojenia wylej odrobinę oleju słonecznikowego. Potrzyj nim dłonie.
8. Weź w dłonie garść farszu i wymaceruj z nich kulki.
9. Kulki zgnieć lekko dłonią tak, żeby powstał burger. Możesz burgera zgnieść nożem.
10. Burgera wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową. Wcześniej przesmaruj ją nasączonym olejem słonecznikowym ręcznikiem papierowym.
11. Burgera smaż do momentu, aż zarumieni się z obu stron.
12. W międzyczasie obierz i zagotuj ziemniaki w całości w posolonej wodzie. Ugotowace odcedź.



JAK PODAWAĆ?

1. Wyłóż burgera na talerz wraz z ziemniakami, rucolą i czerwoną cebulą.
2. Posyp rucolę pestkami z granatami oraz skropl ją nieco sokiem uzyskanym z granata.
3. Na burgera wegańskiego nałóż sos pietruszkowy.
4. Ziemniaki posól i posyp świeżą, zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Comments

comments