Szwedzkie klopsiki z duszonymi warzywami

Szwedzkie klopsiki z duszonymi warzywami

Raz zjedzone, wracały za mną co jakiś czas. Ale przecież nie będę specjalnie jeździł do Ikei, żeby je zjeść szwedzkie klopsiki. Postanowiłem zrobić je samemu. I te z Ikei właśnie przestały mi smakować.

SKŁADNIKI NA SZWEDZKIE KLOPSIKI (dla 4 osób)

  • 500 g mięsa wołowego (może być zmielone)
  • 500 g mięsa wieprzowego (może być zmielone)
  • połówka małego chleba
  • 1 drobno posiekana biała cebula
  • 4 cienkie plasterki boczku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2,5 szklanki bulionu wołowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 400g zielonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • 2 duże marchewki

Przyprawy: 

  • 1 płaska łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeży tymianek z doniczki


PRZYGOTOWANIE SZWEDZKICH KLOPSIKÓW

1. Zagotuj 2,5 szklanki bulionu wołowego.
2. W międzyczasie wydłub miąższ z połówki chleba, włóż go do miski. Jak bulion się zagotuje, dodaj 1/2 szklanki do miski z miąższem chleba.
3. Posiekaj na drobno 1 cebulę, rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę masła i wrzuć na rozgrzaną patelnię posiekaną cebulę.
4. Jak cebula się zeszkli, dodaj ją do miski z bulionem i chlebem.
5. Posiekaj na drobno 4 plastry boczku, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj, aż boczek będzie chrupiący.
6. Do miski z chlebem, bulionem i cebulą dodaj kolejno:

usmażony boczek
500 g mięsa wołowego
500 g mięsa wieprzowego
2 jajka
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczkę rozgniecionego w moździerzu ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
dwie szczypty soli
świeżo zmielony pieprz

7. Wszystko w misce wymieszaj na jednolitą masę.
8. Mięso nabieraj na łyżkę. Zmocz dłonie wodą. Formuj drobne kuleczki. Odkładaj na tacę.
9. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i obsmażaj klopsiki przez ok 10 minut. Dodawaj kolejne, uzupełniając masło na patelni.
10. W międzyczasie połącz ze sobą:

3 łyżki mąki
2 szklanki bulionu wołowego
5 łyżek wody

11. Wszystko wlej do dużego garnka i gotuj. Dodawaj do garnka z bulionem po kolei wszystkie klopsiki aż zmiękną i przejdą bulionem. Zdejmij z ognia. Dodaj na końcu 2 łyżki śmietany 30%.



PRZYGOTOWANIE PUREE

1. 1 kg ziemniaków obierz i zagotuj w posolonej wodzie.
2. Ugotowane zdejmij z ognia. Dodaj 1 łyżkę masła, szczyptę soli, 1/3 szklanki mleka i rozgnieć ziemniaki na gładko.



PRZYGOTOWANIE WARZYW

1. Obierz 2 marchewki, pokrój w kostkę. Ugotuj na parze z zielonym groszkiem (400g).
2. Ugotowaną marchewką odcedź.
3. Zielony groszek (400g), dodaj do niewielkiego garnka razem z marchewką.
4. Dodaj 2 łyżki masła. Wszystko podsmaż dodając do smaku soli i pieprzu.



JAK PODAWAĆ KLOPSIKI?

1. Nałóż na talerz ziemniaki posypane świeżym lub suszonym tymiankiem. Obok daj warzywa.
2. Wyłóż 4 klopsiki na talerz i polej je sosem z garnka.

Comments

comments

oznaczone jako