Ciasto na pizze o którym zatęskni każde podniebienie

Ciasto na pizze o którym zatęskni każde podniebienie

Może trudno w to uwierzyć, bo sam przez to przechodziłem, ale ciasto na pizze może być naprawdę pyszne. I to do tego stopnia, że możesz z niego zrobić nie tylko samą pizzę, ale też ciekawe przekąski.

CIASTO NA PIZZE – SKŁADNIKI

  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej typu 650
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 ml letniej wody


PRZYGOTOWANIE CIASTA (6 – 7 mini pizz)

1. Do miski wkładamy 25 g drożdży.
2. Wlewamy 200 ml letniej wody.
3. Wsypujemy 1 płaską łyżkę cukru trzcinowego.
4. Przykrywamy wszystko na 10 minut.
5. Po 10 minutach wlewamy drożdże, wodę i cukier do osobnej, dużej miski.
6. Do tej samej miski dodajemy:

400 g mąki pszennej
5 płaskich łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczkę soli 

7. Wyrabiamy ze wszystkiego co mamy w misce ciasto na gładko, w razie potrzeby podsypując mąką.
8. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1H aż urośnie.

Jeśli wyrobisz za dużo ciasta, nie przejmuj się. Ja odstawiam je pod przykryciem do lodówki i następnego dnia ciasto ugniatam ponownie. Szczerze, to dzięki temu że ciasto przeleżało w chłodniejszej temperaturze, w trakcie pieczenia nie przypala się na krawędziach, pozostaje cały czas jasne i kruche!

 

Comments

comments