Zobacz przepis na włoski warkocz z resztek ciasta do pizzy

Włoski warkocz z resztek ciasta po pizzy

Czasami zostają nam resztki z ciasta po pizzy, z których nie ulepisz kolejnego placka. Zamiast je wyrzucać, możesz zrobić prosty i pyszny włoski warkocz. Wierz mi, każdy go zje ze smakiem.

SKŁADNIKI NA WŁOSKI WARKOCZ (4 porcje)

  • 1 żółtko
  • dwie szczypty sezamu
  • dwie szczypty gruboziarnistej soli
  • 4 listki szynki szwardzwaldzkiej lub  jamon serrano lub proscuttio


PRZYGOTOWANIE CIASTA

Zobacz krok po kroku jak przygotować ciasto – KLIKNIJ TUTAJ.



PRZYGOTOWANIE SOSU

Zobacz krok po kroku jak przygotować sos – KLIKNIJ TUTAJ.



PRZYGOTOWANIE WARKOCZA

1. Niewielki kawałek ciasta do pizzy ugnieć w rękach na „wałek”.
2. Następnie rozwałkuj go tak, żeby nałożyć na niego sos oraz położyć szynkę.
3. Warkocz ruchem skrętnym ręki zwijaj (tak samo to rób, jakbyś chciał/a wykręcić mokry ręcznik.
4. Ukręcony warkocz połóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
5. Posmaruj górną część warkocza żółtkiem, posyp sezamem i gruboziarnistą solą.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 12 minut lub krócej (doglądaj co jakiś czas warkocz w piekarniku).

Warkocz na zdjęciu może i wygląda nieco wulgarnie – generalnie jest tak, że te warkocze tak właśnie wychodzą, ale co z tego, skoro smak jest zajebisty do tego stopnia, że nawet jak masz ich 10, to zjesz wszystkie.

Comments

comments