Burger z żeberek i karmelizowane frytki belgijskie

Burger z żeberek i karmelizowane frytki belgijskie

Zaskoczenie sprzedawczyni w mięsnym na wieść o tym, że z żeberek będę robił burgery, jeszcze bardziej utwierdziło mnie w tym, że właśnie burger z żeberek to prawidłowy wybór. 

BURGER Z ŻEBEREK – (6 sztuk)

  • 1 kilogram żeberek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 listków boczku wędzonego
  • 1 drobno posiekana ostra papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże pomidory
  • 1 gruszka

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli


KARMELIZOWANE FRYTKI BELGIJSKIE (6 porcji)

  • 12 sztuk średnich ziemniaków
  • Kopiasta łyżka cukru trzcinowego


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • maszynka do mielenia mięsa
  • moździerz


PRZYGOTOWANIE BUŁEK MAŚLANYCH DO BURGERA

Zobacz krok po kroku, jak przygotować bułki maślanego do burgera – KLIKNIJ TUTAJ.



PRZYGOTOWANIE BURGERA Z ŻEBEREK

1. Żeberka oddziel od kości. Pokrój na kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Zmielone mięso przełóż do miski. Dodaj kolejno:

1 łyżeczka całego kminku
1 łyżeczka pieprzu białego
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 drobno posiekaną ostrą paprykę (bez pestek)
2 łyżki oliwy z oliwek

3. Czerwoną cebulę i 2 ząbki czosnku posiekaj na drobno. Wrzuć na patelnię z oliwą i masłem. Zeszklij wszystko dodając łyżeczkę cukru trzcinowego.
4. Zeszkloną cebulę i czosnek dodaj do miski z mięsem i przyprawami.
5. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojonych na drobno 8 listków boczku i smaż, aż będą chrupiące. Następnie zdejmij z ognia i dodaj do mięsa.
6. Farsz w misce dokładnie wymieszaj.
7. Rozsmaruj dłonie olejem słonecznikowym i formuj kulki z mięsa wołowego.
8. Na deskę do krojenia wylej niewielką ilość oleju, połóż kulkę i lekko przygniataj ją do momentu, aż powstanie burger.
9. Uformowanego burgera połóż na wcześniej przesmarowanej delikatnie olejem, grillowej patelni.
10. Obsmażaj burgera wg. uznania (ja kocham dobrze wysmażone).


PRZYGOTOWANIE FRYTEK BELGIJSKICH

1. Zeskrob ziemniaki delikatnie ze skórki.
2. Zagotuj w międzyczasie wodę w czajniku.
3. Ziemniaki pokrój na frytki, wrzuć do garnka i wlej natychmiast zagotowaną wodę z czajnika.
4. Dodaj kopiastą łyżkę cukru trzcinowego.
5. Odstaw frytki w ciepłej wodzie z cukrem na 5 minut. Po tym czasie odcedź.
6. Do gorącego oleju włóż frytki i smaż, aż skórka będzie zarumieniona.
7. Usmażone frytki odstaw na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem.

Frytki wyglądają przepysznie i smakują jeszcze lepiej, kiedy na 2 minuty włożymy je do gorącego oleju, wyjmiemy na ok 3 minuty i potem znów je włożymy. Skórka staje się przez to jeszcze bardziej chrupiąca.



PRZYGOTOWANIE SOSU PIETRUSZKOWEGO

1. Posiekaj listki świeżej, zielonej pietruszki tak, żeby uzyskać 1/2 szklanki. Wsyp je do blendera.
2. Dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu winiary.
3. Dodaj 1/2 łyżki syropu klonowego.
4. Dodaj sól i pieprz do smaku.
5. Wszystko zblenduj i przelej do osobnej miski. Odstaw do lodówki na 10 minut.



JAK PODAWAĆ BURGERA?

1. Upieczoną bułkę przekrój, polej obie połówki oliwą z oliwek i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Niech oliwa z oliwek lekko się przysmaży.
2. Zdejmij bułki.
3. W międzyczasie przysmaż na grillowanej patelni pokrojoną na listki czerwoną cebulę oraz na okrągłe plastry pomidora (1 plaster i 1 listek cebuli na jednego burgera) i dopraw je solą oraz  czarnym pieprzem.
4. Jak pomidor i cebula się zgrillują, zdejmij je z patelni.
5. Na dolną część bułki nałóż po kolei:

1 łyżkę sosu pietruszkowego
1 lub 2 liście zielonej sałaty
pokrojony na drobno kawałek gruszki (kawałek gruszki musi być dopasowany do burgera)
burger z żeberek
listek żółtego sera
1 okrągły plaster zgrillowanego pomidora
1 zgrillowany listek czerwonej cebuli

6. Przykryj całość górną częścią bułki. Wbij – jeśli to konieczne – długą, drewnianą wykałaczkę w środek burgera, żeby wszystko trzymało się razem.

Comments

comments