Maślane bułki do burgerów z czarnuszką

Maślane bułki do burgerów z czarnuszką

Nie kupuj! Zrób samemu. Pyszne, maślane bułki do burgerów, którymi będą się zachwycać twoi bliscy. Zobacz, jakie to proste i pyszne.

SKŁADNIKI NA MAŚLANE BUŁKI DO BURGERÓW (6 bułek)

  • 4 szklanki mąki typu 650
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1/2 szklaki maślanki mrągowskiej
  • 3,5 płaskiej łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 6 łyżek masła
  • 1 płaska łyżka czarnuszki
  • 1 żółtko jajka

PRZYGOTOWANIE BUŁEK MAŚLANYCH

1. Do miski wsyp paczkę suchych drożdży, łyżkę cukru, 1/2 szklanki mąki i wszystko zalej szklanką ciepłej wody.
2. Odstaw wszystko na 10 min, przykryj miskę.
3. Po 10 minutach dodaj:

3,5 szklanki mąki typ 650
1/2 szklanki maślanki mrągowskiej
2,5 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki soli
6 łyżek masła

4. Wyrób ciasto dokładnie. W trakcie możesz podsypywać je mąką. Ciasto musi być elastyczne.
5. Wyrobione ciasto przykryj i odłóż, żeby urosło, na 1 godzinę.
6. Jak ciasto urośnie, urywaj je po kawałku i formuj z niego kulki.
7. Układaj je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ścierką na 20 minut i w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
8. Roztrzep żółtko jajka w miseczce i posmaruj nim górną część każdej z bułek. Następnie posyp bułki czarnuszką i włóż do piekarnika na 15 – 20 minut.

 

Comments

comments