Nachosy podsypywane serem z podrawką tex-mex

Nachosy podsypywane serem z podrawką tex-mex

Jak chcesz, żeby ogarnęła Cię radość, która potrwa do białego rana, a potem wstaniesz z łóżka i pierwsze co przyjdzie Ci na myśl, to nachosy podsypywane serem, witaj w domu. 

SKŁADNIKI NA NACHOSY PODSYPYWANE SEREM (20 sztuk)

  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • Kolendra
  • Duża szklanka ciepłej wody
  • Kawałek żółtego sera

Przyprawy:

  • Sól
  • Pieprz


SKŁADNIKI NA PODRAWKĘ MEKSYKAŃSKĄ

  • 600 g mięsa wołowego
  • 2 cebule czosnkowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka smalcu
  • 5 papryk pepperoni
  • 25g masła
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/3 papryk: czerwonej, zielonej, żółtej

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka przyprawy papryki chilli
  • 1,5 łyżeczki przyprawy słodkiej papryki
  • trzy szczypty kminu rzymskiego w całości
  • świeża kolendra z doniczki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


SKŁADNIKI NA GRILLOWANE WARZYWA

  • 1 cała papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2 czerwone cebule
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 1/2 płaska łyżeczki kurkumy
  • 1/2 płaska łyżeczka przyprawy papryki chilli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • sól

PRZYGOTOWANIE NACHOSÓW 

1. Do miski wsypujemy:

8 łyżek mąki kukurydzianej,
6 łyżek mąki pszennej
posiekane, 2 łyżki świeżej kolendry
sól i pieprz do smaku

2. Do miski z przyprawami i mąkami, dolewamy taką ilość ciepłej wody , żeby ciasto było wyrobione i sprężyste.
3. Ciasto odstawiamy na min 15 minut.
4. Potem rozgrzewamy garnek wypełniony do połowy olejem słonecznikowym.
5. Następnie rozwałkowujemy ciasto podsypując je mąką kukurydzianą
6. Z rozwałkowanego ciasta kroimy trójkąty i wrzucamy na głęboki olej.
7. Po 15 sekundach wyjmujemy nachosy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą i pieprzem oraz startym żółtym serem.

Nachosy możesz też podawać na słodko, jako przekąskę dla znajomych. Wystarczy, że polejesz je miodem i posypiesz cynamonem. Szczerze: są genialnie!


 

PRZYGOTOWANIE PODRAWKI TEX-MEX

1. 600 g mięsa wołowego mielimy w maszynce (może też być zmielone-sklepowe).
2. Rozgrzewamy kostkę smalcu w dużym garnku.
3. Do roztopionego smalcu wrzucamy posiekane na drobno 4 ząbki czosnku.
4. Po 1 minucie dodajemy:

2 posiekane na drobno cebule czosnkowe
pokrojone w kostkę papryki: czerwoną, zieloną, żółtą
zmielone mięso wołowe 

5. Całość doprawiamy przyprawami:

1 łyżeczka przyprawy papryki chilli
1,5 łyżeczki przyprawy słodkiej papryki
trzy szczypty kminu rzymskiego rozgniecione w moździerzu
posiekana na drobno świeża kolendra lub suszona (1 kopiasta łyżka)
sól wg. uznania
świeżo zmielony pieprz wg. uznania

6. Po około 5-6 minutach podsmażania na smalcu, dodajemy 25 g masła.
7. Po około 2-3 minutach dodajemy pokrojonych wzdłóż 5 pomidorów koktajlowych, 1 puszkę czerwonej fasoli i całość dusimy przez ok 15-20 min.
8. Potem odlewamy do miseczki tłuszcz z garnka i podpiekamy mięso na średnim ogniu przez ok 10 min.
9. Farsz zdejmujemy z ognia.


 

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH WARZYW

1. Papryki (czerwona, żóła i zielona) kroimy w cienkie paski.
2. 2 czerwone cebule kroimy w krążki, które nastepnie kroimy na pół.
3. 6 pomidorów koktajlowych kroimy na pół.
4. 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wcześniej przelany z mięsa.
6. Dodajemy na rozgrzaną patelnię posiekany czosnek i smażymy go przez 1 minutę.
7. Następnie wrzucamy pokrojone paprki i cebluę. Całość doprawiamy:

1/2 płaska łyżeczka kurkumy
1/2 płaska łyżeczka przyprawy papryki chilli
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
szczypta soli

8. Całość podsmażamy przez ok 2 minuty.
9. Zdejmujemy z ognia.

Przyprawy do warzyw możesz wcześniej ze sobą zmieszać i dodać do warzyw. Szczerze to polecam, bo mieszankę przypraw możesz wykorzystać do kolejnej porcji warzyw lub do innej potrawy.



JAK PODAWAĆ PODRAWKĘ TEX MEX? 

1. Ciepłą podrawkę wyłóż na środek talerza.
2. Posyp startym, żółtym serem.
3. Po bokach ułóż grillowane warzywa.
4. Na krańcach talerza ułóż nachosy.

Comments

comments

oznaczone jako