Sernik na zimno podkręcany borówką amerykańską

Sernik na zimno podkręcany borówką amerykańską

Ciężko jest mi kupować słodycze w sklepach. Po prostu nie ma nic ciekawego. Więc zawsze staram się robić coś samemu. Padło na ten oto sernik na zimno. Miał być z malinami, jest z borówkami. Zjedzony po 3 dniach.

SERNIK NA ZIMNO – SKŁADNIKI

  • 350 g pokruszonych, maślanych herbatników
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 500 g sera mascarpone
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie borówek amerykańskich


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • robot kuchenny
  • brytwanka do pieczenia ciasta
  • papier do pieczenia


PRZYGOTOWANIE SERNIKA

1. Rozpuść 200 g masła w garnku.
2. Następnie pokrusz herbatniki w malakserze i dodaj do nich rozpuszczone masło.
3. Herbatniki z masłem wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na minimum 1,30 H.
4. W międzyczasie utrzyj 2 żółtka na biało, dodając 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego.
5. Jak żółtka zbieleją, dodaj 500 g mascarpone i 1 małą łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystko dokładnie przegarnij kilka razy łyżką tak, żeby składniki połączyły się.
6. W osobnej misce ubij białka z dwóch jajek na sztywną pianę. Potem dodaj ubite białka do mascarpone i żółtek.
7. Rozgnieć około połowy opakowania borówek amerykańskich widelcem i dodaj je do masy z mascarpone, żółtek i białek.
8. Po 1,30 H wyjmij spód z herbatników i wyłóż na nim masę mascarpone z rozgniecionymi borówkami.
9. Pozostałe, całe borówki z opakowania posyp po górze masy mascarpone.
10. Cały sernik wstaw do lodówki na 2h.



JAK PODAWAĆ SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ?

1. Chwyć za papier do pieczenia i powoli wyciągnij go razem z sernikiem.
2. Papier powoli odrywaj od sernika. Ciasto wyłóż na dużą tacę lub talerz.
3. Kawałek sernika podawaj z listkiem świeżej mięty.

Oczywiście, spód nie zawsze będzie chciał łatwo odejść od papieru. Dlatego czasami nie warto się z nim szarpać. Po prostu możesz pokroić ciasto na papierze i powoli przełożyć je na talerz.

Comments

comments

oznaczone jako