Przepis na spaghetti bolognese

Tłusty bolończyk, czyli bolognese takie jakie być powinno

Jedno z moich ulubionych dań, które ma taką wadę, że wszystkie inne Bolognese na mieście można wyrzucić do kosza.

SKŁADNIKI NA SPAGHETTI BOLOGNESE (4 porcje) 

  • 600 g mięsa wołowego w całości (jeśli nie jest dostępne, może być gotowe zmielone, choć będzie mniej smaczne)
  • włoszczyzna (marchewka, seler, por, korzeń pietruszki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 płaskiej łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • kawałek parmezanu
  • liście świeżej bazylii

Przyprawy: 

  • 1 kopiasta łyżka bazylii
  • sól
  • świeżony mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE SPAGHETTI BOLOGNESE

1. Zagotowujemy makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do ostygnięcia.
2. 600 g mięsa wołowego kroimy na kawałki. Mielimy przez maszynkę. Odstawiamy do miski.
3. Siekamy 1 cebulę i 3 ząbki czosnku na drobno.
4. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 łyżki masła. Czekamy aż wszystko się zagrzeje.
5. Na rozgrzaną patelnię dajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dajemy szczyptę cukru i wszystko podsmażamy aż zmięknie. Następnie przekładami wszystko do miski aż ostygnie.
6. Na tę samą patelnię dodajemy kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki masła, wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy sól i pieprz. Wszystko podsmażamy aż mięso zrumienieje.
7. W międzyczasie nastawiamy wodę w garnku w którym gotujemy seler aż zmięknie.
8. Kiedy mięso będzie zarumienione dodajemy do niego:

wcześniej usmażoną cebulę i czosnek
1 obraną i startą na tarce marchewkę

9. Wszystko smażymy przez  ok 10-12 minut aż mięso będzie mocno zarumienione. Potem dodajemy:

1/2 obranej i startej na tarce pietruszki
ugotowany i obrany kawałek selera
pokrojony w talarki por

10. Wszystko mieszamy i podsmażamy przez jakieś 4-5 minut. Następnie dodajemy 1 puszkę pomidorów pelati, 1 karton przecieru pomidorowego, łyżkę koncentratu i 1 płaską łyżkę cukru trzcinowego, żeby złamać kwaskowaty smak sosu pomidorowego.
11. Całość dusimy do momentu, aż zredukuje się woda. Następnie sos zdejmujemy z ognia.



JAK PODAWAĆ TŁUSTEGO BOLOŃCZYKA?

1. Wyłóż makaron na talerz. Następnie polej go sosem.
2. Na sos zetrzyj parmezan i wszystko przystrój liśćmi świeżej bazylii.

Comments

comments

oznaczone jako