Tosty Norymberdzkie z karmelizowaną, czerwoną cebulą

Tosty Norymberdzkie z karmelizowaną, czerwoną cebulą

Tosty w jajku to nuda. Po prostu szkoda mi na nie czasu. Ale tosty norymberdzkie to zupełnie inna bajka. No i nie ma jajka. 

SKŁADNIKI NA TOSTY NORYMBERDZKIE (2 porcje)

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 kiełbasek norymberdzkich
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE TOSTÓW NORYMBERDZKICH

1. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i masłem.
2. Pokrój czerwoną cebulę na listki , wrzuć je na patelnię i dodaj szczyptę cukru. Smaż, aż cebula zmięknie.
3. Przełóż cebulę do osobnej miseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kiełbaski norymberdzkie. Podsmażaj aż zrumienieją.
4. Kiełbaski podsmażone zdejmij z patelni.
5. Posmaruj masłem jedną połówkę kromki chleba tostowego. Wyłóż na nią plaster sera, połóż na niego rozkrojone, 2 kiełbaski. Przełóż je listkami cebuli.
6. Dodaj do miseczki łyżkę musztardy, łyżkę majonezu, 1/2 curry, sól oraz jeśli sos musztardowy jest zbyt kwaśny – trochę cukru.
7. Sos musztardowy wyłóż na cebulę. Tosta przykryj kromką i połóż na patelni (najlepiej grillowej).
8. Smaż tosta do momentu aż stopnieje ser oraz tost z obu stron będzie przyrumieniony.



JAK PODAWAĆ TOSTY?

1. Przełóż na talerz i przekrój tosta pod skosem tak, żeby z jednego zrobiły się dwa trójkąty.
2. Możesz podawać na zimno lub ciepło.

Comments

comments