Zupa meksykańska z pitą i serem

Zupa meksykańska z pitą i serem

Oooo tak! Ta zupa meksykańska ratuje mi życie na kacu. Ale spokojnie…świetnie sprawdza się, kiedy nie chce nam się codziennie gotować czegoś nowego.

ZUPA MEKSYKAŃSKA – SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 600-700 g całego kawałka mięsa wołowego
  • 500 g smalcu
  • 2 średnie cebule czosnkowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 limonki
  • 5 papryk pepperoni
  • 2 łyżki masła (nie mixu)
  • 1/4 papryki czerwonej, żółtej, zielonej
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 dużej łyżki cukru trzcinowego
  • 1 duża lub 2 średnie marchewki

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżka kakao decomoreno
  • 2 duże, płaskie łyżki kuminu rzymskiego w całości
  • 2 duże łyżki suszonej, zielonej kolendry,
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • maszynka do mielenia mięsa
  • moździerz
  • tarka


PRZYGOTOWANIE ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ

1. Obierz 4 ząbki czosnku i posiekaj je na drobno.
2. Obierz 2 cebule czosnkowe i posiekaj je na drobno.
3. Weź duży garnek. Wrzuć całą kostkę smalcu (500g), czekaj aż się roztopi.
4. W międzyczasie: pokrój na kawałki mięso wołowe, uruchom maszynkę do mielenia mięsa i przepuść przez nią mięso.
5. Do roztopionego smalcu wrzuć cebulę i czosnek i smaż wszystko na małym ogniu przez 2 minuty.
6. Dodaj zmielone mięso wołowe.
7. Do zmielonego mięsa wołowego dodaj:

1 łyżeczka przyprawy słodkiej papryki chilli
2 łyżeczki przyprawy słodkiej papryki
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
1 płaska łyżka kakao decomoreno
2 duże łyżki suszonej, zielonej kolendry
świeżo mielony pieprz wedle smaku
sól wedle smaku
2 duże, płaskie łyżki kuminu rzymskiego, rozgniecione w moździerzu

8. Mięso z przyprawami smażymy na smalcu przez ok 8-12 min aż mięso będzie nadawało się do spożycia (aż ściemnieje w całości, a wewnątrz nie będzie surowe)
9. Potem dodajemy:

5 posiekanych papryk pepperoni
2 łyżki masła (nie mixu) 
6 pokrojonych „w łódeczki / na ćwiartki” pomidorów koktajlowych
pokrojonych w kostkę: 1/4 papryki czerwonej, 1/4 papryki zielonej, 1/4 papryki żółtej
1/2 soku wyciśniętego ze świeżej limonki

10. Wszystko mieszamy i smażymy aż krawędzie garnka zaczną się lekko podpalać (tak, to ma właśnie tak działać – wykrzesaj smak nie w 100% ale w 110%! Niech to mięso Cię powali już na tym etapie).
11. Jak mięso będzie już zarumienione, a warzywa zmiękną dodajemy:

1 puszkę pomidorów pelati
1 kartonik przecieru pomidorowego
1,5 dużej łyżki cukru trzcinowego wedle uznania

12. Wszystko mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut.
13. Jak sos nieco zgęstnieje dodajemy:

1 puszkę kukurydzy (odcedzonej od wody)
1 puszkę czerwonej fasoli (odcedzonej od wody)

14. Wszystko ponownie mieszamy, zagotowujemy przez ok 3-4 minuty. Garnek zdejmujemy z ognia.



JAK PODAWAĆ ZUPĘ MEKSYKAŃSKĄ? 

1. Gotowe Chilli Con Carne wyłóż na głęboki talerz.
2. Na środku Chilli nałóż dużą łyżkę kwaśnej śmietany 18%.
3. Na śmietanę dodaj sól oraz nieco świeżego soku z 1/2 połówki limonki.
4. Na końcu przykryj wszystko posiekaną na tarce marchewką.

W tym przepisie zamiast pieczywa użyłem pity z serem, bazylią, solą, pieprzem i oliwa z oliwek. Najpierw podgrzałem pitę na patelni, mocząc ją lekko wodą. Po tym, jak pita zmiękła, zdjąłem ją z patelni, rozkroiłem, polałem wnętrze odrobiną oliwy z oliwek, sypnąłem żółty ser, szczyptę bazylii. Wszystko posoliłem i dodałem pieprzu do smaku. Na końcu ponownie pitę położyłem na patelnię ale tak, by część na której jest ser z przyprawami był na górze. Patelnię przykryłem i po 1 minucie ser się rozpuścił. Zdjąłem pitę z ognia i przełożyłem na talerz.

Comments

comments