Burger wegański z czerwonej fasoli

Burger wegański z czerwonej fasoli

Burger wegański z czerwonej fasoli? Co ty gadasz? Takie właśnie są reakcje ludzi, kiedy im mówię, że można zrobić burgera bez mięsa. 

BURGER WEGAŃSKI – SKŁADNIKI  (6 porcji)

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 filiżanka bułki tartej
  • 1/2 gruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 9 suszonych pomidorów
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • zielona sałata
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pół szklanki świeżej pietruszki
  • 6 plasterków żółtego sera

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 szczypty kuminu rzymskiego w całości
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • blender
  • moździerz


PRZYGOTOWANIE BUŁEK MAŚLANYCH

Zobacz krok po kroku, jak przygotować bułki maślanego do burgera – KLIKNIJ TUTAJ.



PRZYGOTOWANIE BURGERA WEGAŃSKIEGO

1. Odcedź czerwoną fasolę i wsyp do miski.
2. Wsyp do moździerza dwie szczypty kuminu rzymskiego i rozgnieć je. Potem dodaj je do fasoli.
3. Do fasoli i kuminu dodaj:

1 filiżankę bułki tartej
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 łyżeczkę wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 szczypty kuminu rzymskiego w całości
sól
świeżo mielony pieprz
9 pokrojonych, suszonych pomidorów
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżkę syropu klonowego
1 łyżkę sosu sojowego

4. Posiekaj na drobno cebulę czosnkową, podsmaż ją na oliwie z oliwek, maśle z odrobiną cukru trzcinowego. Podsmażoną na złoty kolor dodaj do miski z fasolą i resztą składników.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Połowę farszy z miski przełóż do blendera i zmiksuj. Po zmiksowaniu przełóż do miski i ponownie dokładnie wymieszaj.
7. Na deskę do krojenia wylej odrobinę oleju słonecznikowego. Potrzyj nim dłonie.
8. Weź w dłonie garść farszu i wymaceruj z nich kulki.
9. Kulki zgnieć lekko dłonią tak, żeby powstał burger. Możesz burgera zgnieść nożem.
10. Burgera wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową. Wcześniej przesmaruj ją nasączonym olejem słonecznikowym ręcznikiem papierowym.
11. Burgera smaż do momentu, aż zarumieni się z obu stron.

Co z tego, że zrobisz burgera, jak do tego, żeby smakował w 110 % trzeba sosu. Poniżej wrzucam pomysł na bardzo szybki i świetnie pasujący do wegańskiego burgera sos pietruszkowy.



PRZYGOTOWANIE SOSU PIETRUSZKOWEGO

1. Posiekaj listki świeżej, zielonej pietruszki tak, żeby uzyskać 1/2 szklanki. Wsyp je do blendera.
2. Dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu winiary.
3. Dodaj 1/2 łyżki syropu klonowego.
4. Dodaj sól i pieprz do smaku.
5. Wszystko zblenduj i przelej do osobnej miski. Odstaw do lodówki na 10 minut.



JAK PODAWAĆ WEGAŃSKIEGO BURGERA?

1. Upieczoną bułkę na przekrój, polej obie połówki oliwą z oliwek i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Niech oliwa z oliwek lekko się przysmaży.
2. Zdejmij bułki.
3. W międzyczasie przysmaż na grillowanej patelni pokrojoną na listki czerwoną cebulę oraz na okrągłe plastry pomidora (1 plaster i 1 listek cebuli na jednego burgera) i dopraw je solą oraz  czarnym pieprzem.
4. Jak pomidor i cebula się zgrillują, zdejmij je z patelni.
5. Na dolną część bułki nałóż po kolei:

1 łyżkę sosu pietruszkowego
1 lub 2 liście zielonej sałaty
pokrojony na drobno kawałek gruszki (kawałek gruszki musi być dopasowany do burgera)
burger z czerwonej fasoli
listek żółtego sera
1 okrągły plaster zgrillowanego pomidora
1 zgrillowany listek czerwonej cebuli

6. Przykryj całość górną częścią bułki. Wbij – jeśli to konieczne – długą, drewnianą wykałaczkę w środek burgera, żeby wszystko trzymało się razem.

Comments

comments