Znakomita mini pizza z dojrzewającą szynką

Domowa mini pizza z dojrzewającą szynką

Wiem, wiem. Patrzysz na to zdjęcie i od razu to zjeść. Wcale Ci się nie dziwię, bo z szynką dojrzewającą mini pizza jest jeszcze pyszniejsza.

SKŁADNIKI (MINI PIZZA – 4 porcje)

  • 8 listków szynki (szwardzwaldzka, prosciutto lub jamon serrano)
  • 1 opakowanie startego sera mozzarelli
  • 2 opakowania mozzarelii (w całości)
  • doniczka świeżej bazylii
  • sól gruboziarnista (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek z posiekanym czosnkiem lub płatkami papryki chilli (opcjonalnie)


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • wałek do rozwałkowywania ciasta


PRZYGOTOWANIE SOSU

Sos do pizzy – przygotowanie krok po kroku – KLIKNIJ TUTAJ.



PRZYGOTOWANIE CIASTA NA PIZZĘ

Mini pizza – ciasto krok po kroku – KLIKNIJ TUTAJ. 


 

PRZYGOTOWANIE MINI PIZZY

1. Jak ciasto urośnie, oderwij kawałek, ulep kulkę i rozwałkuj.
2. Rozwałkowane ciasto połóż na papier do pieczenia ułożony na blasze.
3. Na cieście rozsmaruj sos, posyp startą mozarellą, połóż 2 plastry szynki (szwardzwaldzka, proscuttio lub jamon), posyp kawałkami całej mozarelli, rozsyp liście świeżej bazylii i włóż pizzę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok 7 – 12 min.
4. Podawaj na ciepło.

Możesz wzbogacić smak pizzy oliwą z oliwek z posiekanym czosnkiem lub oliwą rozrobioną z płatkami papryki chilli. Obie opcje są rewelacyjne i wzbogacają smak pizzy.

Comments

comments