Focaccia czosnkowa na każdą okazję

Focaccia czosnkowa na każdą okazję

Jasne, nie zawsze mam ochotę na to, żeby bawić się w robienie 100% pizzy. Idę na skróty i tak na talerzu ląduje focaccia czosnkowa. 

FOCACCIA CZOSNKOWA – PRZYGOTOWANIE CIASTA

  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej typu 650
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 ml letniej wody

1. Do miski wkładamy 25 g drożdży.
2. Wlewamy 200 ml letniej wody.
3. Wsypujemy 1 płaską łyżkę cukru trzcinowego.
4. Przykrywamy wszystko na 10 minut.
5. Po 10 minutach wlewamy drożdże, wodę i cukier do osobnej, dużej miski.
6. Do tej samej miski dodajemy:

400 g mąki pszennej
5 płaskich łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczkę soli 

7. Wyrabiamy ze wszystkiego co mamy w misce ciasto na gładko, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto musi być elastyczne.
8. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1H aż urośnie.

Jeśli wyrobisz za dużo ciasta, nie przejmuj się. Ja odstawiam je pod przykryciem do lodówki i następnego dnia ciasto ugniatam ponownie. Szczerze, to dzięki temu że ciasto przeleżało w chłodniejszej temperaturze, w trakcie pieczenia nie przypala się na krawędziach, pozostaje cały czas jasne i kruche!



SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • wałek do rozwałkowywania ciasta


PRZYGOTOWANIE SOSU

Sos do focacci – zobacz jak go przygotować krok po kroku – KLIKNIJ TUTAJ.



PRZYGOTOWANIE FOCACCI CZOSNKOWEJ

1. Rozwałkowane ciasto połóż na papier do pieczenia ułożony na blasze.
2. Na cieście rozsmaruj sos, posyp granulowaną solą i włóż focaccię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok 7 – 12 min.
3. Podawaj na ciepło.

Możesz wzbogacić smak focacci samą oliwą z oliwek lub oliwą rozrobioną z płatkami papryki chilli. Obie opcje są rewelacyjne.

Comments

comments