Zobacz przepis na jesienny krem z dyni

Krem z dyni rozgrzeje jesienne wieczory

Jedno jesienią jest zawsze pewne. To, że dzień staje się krótszy i chłodniejszy. Na ratunek przychodzi krem z dyni.

SKŁADNIKI NA KREM Z DYNI (6 porcji)

  • 1 niewielka dynia
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża, biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • śmietana 18%

Przyprawy: 

  • sól
  • świeżony zmielony pieprz


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • Blender


PRZYGOTOWANIE KREMU Z DYNI 

1. Obierz dynię i pokrój na kawałki. To samo zrób z marchewką.
2. Posiekaj na listki cebulę.
3. Obierz czosnek i pokrój na talarki.
4. Do dużego garnka wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dodaj łyżkę masła i włóż wszystkie wcześniej pokrojone warzywa. Podsmażaj przez ok 5 minut.
5. W międzyczasie zagotuj 3 szklanki bulionu wołowego.
6. Jak warzywa się podsmażą, a bulion ugotuje się, wlej go do warzyw i gotuj przez ok 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i zblenduj warzywa na krem. W trakcie dodaj 2 łyżki śmietany 18% oraz sól i pieprz i do smaku.



JAK PODAWAĆ KREM Z DYNI?

Krem możesz podawać na trzy sposoby i każdy z nich na pewno będzie smaczny: z serem topionym, żółtym serem lub z pestkami dyni. Wszystko zależy od tego, co lubisz.

Krem z dyni z serem topionym

1. Do miski lub talerza włóż ser topiony.
2. Zalej go kremem.
3. Do kremu dodaj odrobinę śmietany 18%.
4. Dodaj sól i pieprz na wierzch.

Krem z dyni z pestkami

1. Do miski lub talerza wlej krem. Dodaj odrobinę śmietany 18%.
2. Posyp wierzch kremu pestkami z dyni.
3. Dopraw solą i świeżym pieprzem.

Krem z dyni z żółtym serem 

1. Do miski lub talerza wlej krem. Dodaj odrobinę śmietany 18%.
2. Zetrzyj żółty ser (1/2 łyżki).
3. Dodaj sól oraz pieprz.

 

Comments

comments