Przepis na łagodne ragu

Łagodne Ragu z włoskim parmezanem

Dziecko jest najlepszym smakoszem, bo od razu Ci powie, czy jedzenie jest dobre, albo nadaje się do kosza. W tym przypadku wszystko zostało zjedzone. Takie jest łagodne ragu. 

SKŁADNIKI NA ŁAGODNE RAGU (4 porcje)

  • 6 pętek białej kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 opakowanie makaronu „Linguine” firmy La Molisana

Przyprawy: 

  • 2 łyżeczki suszonego kopru
  • 1 kopiasta łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki przyprawy papryki chilli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • Moździerz


PRZYGOTOWANIE ŁAGODNEGO RAGU

1. Wrzuć na patelnię 1/2 łyżki masła i wlej 3 łyżki oliwy z oliwek. Niech wszystko się zagrzeje.
2. Pokrój w międzyczasie 6 kawałków białej kiełbasy na drobną kostkę i rozetrzyj w moździerzu 2 łyżki suszonego kopru.
3. Jak na patelni rozgrzeje się olej i masło, wrzuć pokrojoną białą kiełbasę z rozgniecionym koprem, 1/2 łyżeczki papryki chilli  i za pomocą widelca rozgnieć białą kiełbasę na drobniejsze kawałki. Wszystko smaż przez ok 7-8 minut.
4. Jak mięso przyrumieni się dodaj:

1 puszkę pomidorów 
1 karton przecieru pomidorowego
1 łyżkę koncentratu pomidorowego
1 kopiastą łyżkę suszonego oregano 

5. Wszystko wymieszaj i gotuj przez ok 15 minut lub dłużej do momentu, aż sos mocno się zredukuje.
6. W międzyczasie ugotuj makaron.
7. Jak sos zredukuje się, dodaj do niego ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj.



JAK PODAWAĆ ŁAGODNE RAGU? 

1. Przełóż na talerz ragu.
2. Zetrzyj parmezan na ragu i dodaj listki świeżego oregano z doniczki.

Comments

comments