Mostaccioli ze świeżą pietruszką i bazylią

Dobrze zapieczony makaron w mozzarelli z przepysznym wołowym mięsem doprawionym przyprawą włoską, którą ty też możesz zrobić. Zobacz przepis na pyszne mostaccioli.

SKŁADNIKI (porcja Mostaccioli dla 6 osób)

  • 600 g mięsa wołowego (w całości)
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • 1 duża łyżka koncentrtu pomidorowego
  • 3 posiekane na talarki ząbki czosnku
  • 2 małe białe cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 opakowania maska
  • Kawałek parmezanu
  • 3 opakowania posiekanej mozarelli
  • Opakowanie makaronu „rurki”

Przyprawy: 

  • 1 płaska, duża łyżka cukru
  • Świeża bazylia z doniczki
  • Świeża pietruszka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry (w całości, nie mielonej)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • ceramiczna brytwanka
  • piekarnik
  • tarka


PRZYGOTOWANIE MAKARONU DLA MOSTACCIOLI

1. Do dużego garnka wlej zimną wodę, posól i zagotuj.
2. Do gotującej się wody wsyp całą zawartość opakowania makaronu „rurki”.
3. Wszystko gotuj zgodnie z zalecanym czasem na opakowaniu (u mnie to było 10 minut).
4. Makaron przełóż do durszlaka i odstaw do ostudzenia. Polej go oliwą z oliwek.

Zgara.pl - przepis na mostaccioli - ugotowany makaron



PRZYGOTOWANIE CEBULI I CZOSNKU DO MOSTACCIOLI

1. Posiekaj na talarki 3 ząbki czosnku oraz posiekaj na drobno 2 małe, białe cebule.
2. Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy z oliwek oraz wrzuć jedną, dużą łyżkę masła. Niech oba składniki rozgrzeją się.
3. Potem dodaj posiekaną cebulę i czosnek i przysmażaj na małym ogniu do momentu, aż cebula zmięknie, a czosnek nie będzie przypalony.
4. Dodaj do cebuli i czosnku szczyptę cukru białego lub trzcinowego.
5. Jeśli cebula i czosnek będą już miękkie, przełóż je do miski – niech ostygną.



PRZYGOTOWANIE MIĘSA DO MOSTACCIOLI

1. Pokrój 600 g mięsa wołowego na kawałki i przepuść mięso przez maszynkę.

Mostaccioli - przepis z mięsem mielonym - zgara.pl

2. Po zmieleniu mięsa przygotuj włoską, sezonową przyprawę. Do moździerza wsyp:

1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka kolendry (w całości, nie mielonej)
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego cząbru
0,5 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
sól wedle smaku

Przepis na sezonową włoską przyprawę - zgara.pl

7. Następnie wszystko rozgnieć do momentu, aż przyprawy będą wydzielać zapach na taką odległość, że nawet nie będzie trzeba się nachylać nad moździerz, żeby je poczuć. Naprawdę, to tak działa!

8. Zmielone mięso wrzuć na patelnię, na której wcześniej była smażona cebula i czosnek. NIE MYJ TEJ PATELNI! Resztki oleju, drobinki cebuli i czosnku sprawiają, że mięso ma magiczny smak (diabeł tkwi w szczegółach).

9. Do mięsa wrzuconego na patelnię, które nie jest jeszcze usmażone dodaj od razu rozgniecione przyprawy.

Jak zrobić mięso do mostaccioli - zobacz przepis

10. Do mięsa dodaj łyżkę masła i smaż wszystko do momentu, aż mięso dojdzie (tzn., że będzie nadawało się do spożycia, ale nie będzie jeszcze zarumienione. To zrobimy za chwilę).

11. Jak mięso z przyprawami dojdzie, dodaj do niego wcześniej usmażoną cebulę i czosnek. Dodaj jeszcze do tego 1,5 dużej łyżki startego parmezanu. Wszystko smaż do momentu, aż mięso się zarumieni i będzie przypiekać boki patelni. Pozwól mięsu wypuścić najlepsze smaki!

12. Do usmażonego mięsa dodaj:

1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego
1 puszkę pomidorów pelati
1/2 przecieru pomidorowego z kartonika
1 – 2 płaskie łyżki cukru białego lub trzcinowego 

Cukier dodany do sosu pomidorowego sprawi, że nie będzie on kwaskowaty. Uzyskasz dzięki temu smak słodko-kwaśny. Wszystko jednak zależy od tego, jakie sosy lubisz (kwaśne, słodkie, słodko-kwaśne).

13. Sos redukujemy to tego stopnia, żeby nie było w nim wody (popatrz na zdjęcie poniżej).

Zobacz, jak powinien wyglądać zredukowany sos do mostaccioli

14. Kiedy sos się zredukuje, przelej go całego do dużego garnka i dodaj do niego ugotowany makaron „rurki”.

15. Całość wymieszaj dokładnie.

 



WYKŁADANIE FARSZU DO BRYTWANKI I ZAPIEKANIE CAŁOŚCI W PIEKARNIKU

1. Otwórz opakowanie startej mozzarelli i wyłóż jego całą zawartość na dnie brytwanki.
2. Na wyłożony ser połóż pierwszą warstwę mięsa i makaronu.
3. Potem na makaron i mięso wyłóż kolejne, drugie opakowanie startej mozzarelli.
4. Na startą mozzarellę wyłóż ostatnią, trzecią porcję makaronu i mięsa. Potem otwórz ostatnie opakowanie mozzarelli i połowę sera wysyp na mięso i makaron.
5. Na wysypany ser połóż listki świeżej bazylii oraz świeże liście pietruszki i wszystko posyp pozostałym serem z opakowania.
6. Tak gotowe danie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25-30 min.

Sprawdź, jak powinno wyglądać mostaccioli przez włożeniem do piekarnika

Warto sprawdzać co jakiś czas, jak ma się nasze mostaccioli w piekarniku. Jeśli chcemy, aby ser się rozpuścił, a nie lekko przypiekł na górnej części, to czas pieczenia będzie krótszy. Jeśli jednak chcemy zaserwować – co szczerze polecam – mostaccioli z chrupiącym serem, to nasza potrawa będzie musiała piec się w piekarniku ok 30 min.



PODAWANIE MOSTACCIOLI

1. Wykrój z brytwanki kwadratową część mostaccioli.
2. Wyłóż ją na talerz. Na górną część mostaccioli połóż listki świeżej bazylii oraz rozsyp je po talerzu.

Jak podawać mostaccioli na talerzu?

3. Podawaj na ciepło tak, żeby ser pomiędzy warstwami makaronu i mięsa ciągnął się.

Mostaccioli to potrawa, która może przeleżeć w piekarniku 2 dni. Wtedy tak naprawdę smak dochodzi do takiego momentu, że wszystko smakuje jeszcze lepiej, natomiast to, co warto mieć na uwadze, to fakt, że wtedy ser, czy nawet niektóre części makaronu mogą być twardsze. Trzeba wtedy mostaccioli powoli podgrzewać w piekarniku (cierpliwość w tym przypadku bardzo się opłaci).

 

Comments

comments