Wypiekane indyjskie samosy z brokułami

Wypiekane indyjskie samosy z brokułami

Mój ostatni hit i debiut zarazem, czyli wypiekane indyjskie samosy z brokułami. Normalnie zjadłbym 2-3. Tych zjadłem już 6, mam się dobrze i zjem jeszcze ze 3. 

SKŁADNIKI NA FARSZ (wypiekane indyjskie samosy – 12 sztuk)

  • 2 małe brokuły
  • 1 średni ziemniak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 soku ze świeżej cytryny
  • Pęczek zielonej pietruszki

Przyprawy:

  • 4 łyżeczki kolendry
  • 3 łyżeczki kuminu w całości
  • 1,5 łyżeczki przyprawy papryki chilli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Olej słonecznikowy


SKŁADNIKI NA CIASTO (wypiekane indyjskie samosy – 12 sztuk)

  • 800 g mąki (dietetyczna opcja: razowa grubo zmielona)
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1,5 szklanki cieplej wody

Przyprawy: 

  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz

WARTOŚCI ODŻYWCZE WYBRANYCH SKŁADNIKÓW

Przygotował: Michał Labus – trener personalny / dietetyk / zawodnik MMA
www.michallabus.pl

Brokuły bogate są w składniki przeciwdziałające rakowi tj. sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Brokuły są też dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP. Zawierają kwas pantotenowy i kwas foliowy. Jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zaleca się je cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem.

Pietruszka posiada właściwości odkwaszające i stanowi bogate źródło: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu. Najważniejsze właściwości prozdrowotne natki pietruszki : poprawia i reguluje trawienie, niweluje wzdęcia, zapobiega infekcjom min. układu moczowego. Poprawia odporność, ma pozytywny wpływ na wzrok, odświeża oddech, łagodzi kaszel, również astmatyczny, usuwa nadmiar wody z organizmu, ma działanie moczopędne oraz pozytywnie wpływa na pracę nerek, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny oraz zapobiega anemii. 

Kurkuma pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Leczy trądzik, łuszczyce i wygładza zmarszczki. W medycynie hinduskiej kurkuma stosowana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Kurkuma pobudza do lepszej pracy przewód pokarmowy, uspokaja system nerwowy oraz jest znakomitym środkiem przeciwbakteryjnym i wykrztuśnym.



SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • Brytwanka ceramiczna
  • Piekarnik


PRZYGOTOWANIE FARSZU

1. Pokrój brokuły, zagotuj w posolonej wodzie.
2. Obierz ziemniaka i 2 marchewki. Pokrój w drobną kostkę i zagotuj.
3. Obierz czerwoną cebulę, posiekaj, podsmaż na patelni dodając cukier, żeby cebula się skarmelizowała.
4. W międzyczasie wymieszaj przyprawy indyjskie. Do jednej miski dodaj:

4 łyżeczki kolendry
3 łyżeczki kuminu rozgniecionego w moździerzu
1,5 łyżeczki przyprawy papryki chilli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy

5. Po ugotowaniu marchewki, ziemniaków i brokułów dodaj je do usmażonej cebuli.
6. Do patelni z warzywami dodaj przyprawę indyjską i zielony groszek.
7. Wszystko podsmażaj, aż warzywa przejdą przyprawą. Zdejmij z ognia do ostudzenia.



PRZYGOTOWANIE CIASTA DO WYPIEKANYCH INDYJSKICH SAMOSÓW

1. Wsyp 800 g mąki do miski. Dodaj:

2,5 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1,5 szklanki cieplej wody

2. Wszystko wyrób na gładkie ciasto.
3. Odrywaj kawałki ciasta, rozwałkuj.
4. Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki, nałóż na nie farsz i zlepiaj tak samo, jak pierogi.
5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
6. Wyłóż na blachę samosy posyp po górze świeżo zmielonym pieprzem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
7. Jak samosy się zarumienią, wyjmij z piekarnika, wyłóż na talerz.
8. Podawaj na ciepło lub zimno.

Wypiekane indyjskie samosy z brokułami

Comments

comments