Pancakes z malinami i bitą śmietaną - przepis

Pancakes z malinami i bitą śmietaną – przepis

Miałem dylemat, czy śniadanie w postaci pancakes z malinami i bitą śmietaną to nie przesada. Kompletnie nie! Raz na czas możesz zrobić sobie ucztę. 

SKŁADNIKI NA PANCAKES Z MALINAMI

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka (z wolnego wybiegu)
1,5 szklanki mleka 3.2%
100g roztopionego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego
1 opakowanie świeżych malin
250 ml śmietany 30%



Przygotowanie Pancakes z malinami

1. Przesyp 2 szklanki mąki przez sitko do miski.
2. Do przesianej mąki dodaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki cukru trzcinowego. Możesz dodać szczyptę soli.
3. 2 jajka roztrzep w misce z 1,5 szklanką mleka. W międzyczasie wrzuć do małego garnka 100 g masła, aż się roztopi.

Pamiętaj, żeby zwracać uwagę na to, żeby nie przypalić masła! Bardzo łatwo jest to zrobić, jeśli coś Cię rozproszy. W przypadku pancakes bardzo wiele zależy właśnie od masła.

4. Roztopione masło dodaj do mleka i jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Do wcześniej przesianej mąki, proszku do pieczenia, cukru i soli dodaj roztopione masło, mleko i jajka i wymieszaj wszystko dokładnie, do uzyskania gęstego ciasta.
6. Rozgrzej patelnię dodając niewielką ilość masła lub oleju kokosowego.
7. Smaż pancakes aż się zarumienią z obu stron.

Jeśli smażysz pancakes to w momencie, gdy górna część przestaje być surowa i widzisz, że zaczyna się lekko zarumieniać (widoczne są także małe pęcherzyki), odwróć pancake na drugą stronę.



Jak podawać Pancakes? 

1. Wykładaj pancake jeden na drugiego
2. Przygotuj bitą śmietanę

Wlej 250 śmietany 30% do robota kuchennego i miksuj do uzyskania ubitej śmietany. Aby skrócić czas ubijania możesz dodać niewielką szczyptę soli. Pamiętaj, aby śmietana 30% przed ubijaniem była schłodzona!

3. Wyłóż bitą śmietanę na ostatniego pancake i posyp malinami.
4. Podawaj lekko schłodzone.

pancakes

Comments

comments