Marchewkowy hummus z pomidorami cherry

Marchewkowy hummus z pomidorami cherry

Mięsne, bez mięsne. Dylemat, przed którym sam staję każdego tygodnia, kiedy planuje menu. Marchewkowy hummus jednak to potrawa tej klasy, że zawsze znajdę dla niej miejsce i czas. Bo jedno i drugie jest dobre.

SKŁADNIKI NA MARCHEWKOWY HUMMUS (4 porcje)

  • 400g surowej ciecierzycy
  • 1/2 filiżanki oleju sezamowego
  • 4 marchewki ugotowane średnie
  • 5 ząbków czosnku posiekanych na grubo
  • 1 limonka
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • Woda gazowana
  • Oliwa z oliwek
  • Mleko 2.0 ub 3.2%

Przyprawy: 

  • 2 łyżeczki soli
  • Świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Tymianek z doniczki


SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • Blender


PRZYGOTOWANIE CIECIERZYCY

1. Wlej do dużego garnka zimną wodę na 3/4 jego wysokości.
2. Wsyp surową ciecierzycę do wody na 9H.
3. Jak ciecierzyca przeleży swoje w wodzie, zagotuj ją.
4. Wsyp szczyptę soli i gotuj ciecierzycę przez 1H 30 min.
5. Ugotowaną ciecierzycę przelej do durszlaka.



PRZYGOTOWANIE HUMMUS’u

1. Obierz ząbki czosnku, posiekaj je na talarki, odłóż posiekane do miseczki.
2. Obierz marchewkę i pokrój na talarki.
3. Obraną marchewkę i pokrojoną wrzuć do gotowania. Niech będzie miękka.
4. Jak marchewka będzie miękka, a ciecierzyca ugotowana, wsyp marchewkę do garnka z odcedzoną ciecierzycą.
5. Wlej na patelnię 3 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzej ją i podsmażaj na niej ok 80 g ugotowanej ciecierzycy.
6. Dodaj do uprażonej ciecierzycy świeżo mielony pieprz i granulowaną sól.
7. Do marchewki i pozostałej ciecierzycy (ok 320 g) dodaj:

1/2 filiżanki oleju sezamowego
2 łyżki duże oliwy z oliwek
1/2 szklanki wody gazowanej
2 płaskie małe łyżeczki soli
łyżeczka kopiasta świeżo zmielonego pieprzu
5 ząbków czosnku pokrojonych na talarki,
sok z 1/2 limonki

8. Wszystko blendujemy. W trakcie możesz dolewać wody gazowanej, w zależności od tego jaka gęstość hummusu Ci odpowiada.
9. Po zblendowaniu dolej ok 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z hummusem.

Ja robię to dlatego, że mleko zawiera w sobie odrobinę cukru. Dzięki temu hummus nie jest aż tak bardzo kwaskowaty. Wszystko jednak zależy od tego, czy lubisz potrawy kwaśniejsze czy słodsze. Ja jestem fanem tego drugiego.



JAK PODAWAĆ HUMMUS?

1. Zblendowany hummus wyłóż na talerz ruchem okrężnym, żeby na środku pozostało nieco pustego miejsca.
2. W środek hummusu wlej oliwę z oliwek tak, żeby wypełniła puste miejsce.
3. Wyłóż prażoną cieciorkę na hummus.
4. Pokrój 4 pomidorki cherry w drobną kosteczkę i pokrojone połóż na wlaną oliwę z oliwek.
5. Pomidory cherry przypraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
6. Pomidory posyp świeżymi listkami tymianku lub połóż dłuższe gałązki obok pomidorów.

Hummus, który podajesz od razu po ugotowaniu jest ciepły więc nie wymaga podgrzewania. Jeśli jednak zechcesz go zjeść na następny dzień pamiętaj: włóż garnek z hummusem do lodówki. Odgrzewaną część włóż do mniejszego garnka. Podgrzewaj na małym ogniu dodając niewielką ilość mleka, tak, żeby hummus nabierał konsystencji i ogrzewał się podgrzewanym mlekiem. Ilość dodanego przez ciebie mleka wpływa na gęstość hummusu.

hummus1

Comments

comments