Fasolka szparagowa zalewana sosem pomidorowym - przepis

Fasolka szparagowa zalewana sosem pomidorowym – przepis

Fasolka szparagowa zalewana sosem pomidorowym to coś, co dobrze smakuje zaraz po ugotowaniu, ale prawdziwy smak dopełnia się następnego dnia.

SKŁADNIKI – Fasolka szparagowa zalewana sosem pomidorowym 

  • 2 opakowania żółtej, mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 50 gram masła
  • ocet balsamiczny
  • suszona pietruszka lub świeża (w zależności od dostępu)
  • 1 żółta cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie – Fasolka szparagowa zalewana sosem pomidorowym 

1. Do dużego garnka wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i dodaj 50 gram masła. Wszystko rozpuść.
2. Dodaj na rozgrzaną oliwę i masło:
–  fasolkę szparagową,
– rozgniecione widelcem pomidory pelati,
– pół puszki wody po pomidorach pelati,
– 2 szczypty suszonego oregano,
– posiekane 2 ząbki czosnki,
– posiekaną na drobno cebulę.

Wszystko dopraw solą i pieprzem.

3. Doprowadź wszystko co wrzenia i potem na małym ogniu gotuj przez 40 minut.
4. Zdejmij z ognia.


Jak podawać?

1. Wyłóż na talerz fasolkę z sosem pomidorowym.
2. Dodaj 1 łyżeczkę octu balsamicznego.
3. Posyp całość suszoną lub świeżą pietruszką.

Comments

comments