Kurczak z grzybami i sałatą rzymską – przepis

Szukasz prostego pomysłu na szybkie i pyszne danie? Kurczak z grzybami i sałatą rzymską to idealne danie, jeśli chcesz dobrze i smacznie zjeść w domu. 

SKŁADNIKI- KURCZAK Z GRZYBAMI I SAŁATĄ RZYMSKĄ

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 gram masła
  • 1 żółta cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 200g mieszanki grzybów suszonych
  • 2 garście suszonego tymianku lub świeżego, posiekanego (w zależności od dostępności)
  • 500 ml białego, półwytrawnego wina
  • kopiasta łyżka posiekanej, świeżej zielonej pietruszki
  • 8 małych ziemniaków
  • 1 opakowanie sałaty rzymskiej

Przygotowanie – kurczak z grzybami i sałatą rzymską

1. Wlej na 2 patelnie lub jedną patelnię i duży garnek po łyżce oliwy z oliwek i dodaj do oliwy 25 g masła.
2. Na rozgrzaną oliwę z oliwek i masło połóż po 4 udka z kurczaka.
3. Obsmażaj udka do zarumienienia z każdej ze stron.
4. Zdejmij z ognia zarumienione udka z kurczaka.
5. Na patelnię dodaj posiekaną cebulę, czosnek i przysmażaj do miękkości.
6. Następnie dodaj grzyby i tymianek.

Pamiętaj, żeby suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć w wodzie. Wywar z grzybów możesz wykorzystać w przepisie, wlewając go na patelnię w chwili, kiedy dodajesz grzyby i tymianek.

7. Po ok 5-6 minutach wlej 500 ml wina i dodaj udka z kurczaka. Dopraw wszystko solą i pieprzem i podsmażaj przez 5 minut.
8. Następnie wszystko przełóż do ceramicznego naczynia i włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz przez godzinę.
9. W międzyczasie opłucz nieobrane ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
10. Odcedź wodę z ziemniaków, ziemniaki przekrój na wpół, dodaj łyżkę masła, posól ziemniaki i wrzuć garść tymianku.
11. Sałatę rzymską opłucz i ugotuj na parze do miękkości, następnie wyłóż na talerz do ostygnięcia.

Jak podawać?

1. Upieczonego kurczaka wraz z grzybami wyłóż na talerz.
2. Wyłóż na talerz ziemniaki i sałatę rzymską.
3. Kurczaka i ziemniaki posyp świeżą lub suszoną pietruszką.

Comments

comments