Pita do kebaba? To prostsze niż myślisz - przepis

Pita do kebaba? To prostsze niż myślisz – przepis

Są dwie drogi. Możesz pójść do sklepu i kupić pitę ze spulchniaczami albo nieco się wysilić i zrobić ją samemu jeszcze pyszniejszą i zdrowszą. Pita domowej roboty? Proszę bardzo. 

SKŁADNIKI – PITA (8 porcji)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie krok po kroku

1. Do dużej szklanej miski wlej 1 szklankę ciepłej wody.
2. Wsyp do wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Całość odstaw bez przykrycia na 5 minut.
3. Po 5 minutach dodaj:

3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

4. Wyrabiaj w misce ciasto, podsypując mąką aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
5. Z uzyskanego ciasta odkrywaj kulki i rozwałkuj je na płasko.
6. Odłóż rozwałkowane placki i przykryj je ręcznikiem na 3 minuty.
7. Rozgrzej patelnię.
8. Odkryj ręcznik, i połóż pitę na rozgrzaną patelnię. Obsmażaj za każdej ze stron po 40 sekund.
9. Następnie odstaw do ostygnięcia.
10. Jak pita ostygnie, wrzuć ją ponownie na patelnię i skraplaj lekko zimną wodą do zarumienienia i nabrania powietrza wewnątrz pity.

Jak podawać?

Najlepiej rozkrawaj ją na zimno. Jeśli pita jest ciepła, to możesz łatwo popełnić błąd przy krojeniu i potem może być problem, aby dodać farsz do środka.

Opcjonalnie możesz ją pokroić na cztery części, jeśli pita nie będzie niczym nadziewana, tylko stanowić ma dodatek np. do hummusu.

Pita do kebaba? To prostsze niż myślisz - przepis

Comments

comments