Rozgrzewający krem z dyni - przepis

Krem z dyni – rozgrzewający przepis

Najsmaczniejsze są najprostsze dania. Taki jest krem z dyni – rozgrzewający i pyszny. Zobacz, jak go zrobić bez marnowania czasu.

SKŁADNIKI – KREM Z DYNI

  • 1 średnia dynia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kartonik śmietany 30%
  • 25 g masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE – Krem z dyni

1. Obierz dynię i pokrój ją w kostkę.
2. Obierz marchewkę i pokrój w talarki.
3. Posiekaj cebulę i czosnek na drobno.
4. W dużym garnku rozpuść 25 mg masła i wlej 4 łyżki oliwy z oliwek.
5. Do rozgrzanego masła i oliwy z oliwek dodaj pokrojoną dynię, marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 12 minut.
6. Zagotuj 500 ml bulionu wołowego dodając do niego pietruszki. Po ugotowaniu wlej go do garnka z warzywami i gotuj całość przez 30 minut.
7. Garnek zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę warzywa w międzyczasie dodając 2 łyżki śmietany 30% oraz sól i pieprz do smaku.

Jak podawać krem z dyni? 

1. Wlej krem na głęboki talerz lub do miseczki.
2. Ruchem okrężnym polej go śmietaną 30%.
3. Na końcu posyp krem natką świeżej lub suszonej pietruszki.

Comments

comments