Kurczak z warzywami prosto z piekarnika - przepis

Kurczak z warzywami prosto z piekarnika – przepis

Świetne danie, jeśli nie chcesz za bardzo myśleć o tym, co, gdzie, z czym, przez jaki czas. Dodajesz warzywa, przyprawy, oliwę i tak powstaje pyszny kurczak tulony warzywami. 

KURCZAK Z WARZYWAMI – SKŁADNIKI (6 porcji)

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 opakowanie pomidorów cherry
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml gorącego bulionu z kurczaka
  • 1  kolba kukurydzy

Przyprawy:

  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz

WARTOŚCI ODŻYWCZE WYBRANYCH SKŁADNIKÓW

Przygotował: Michał Labus – trener personalny / dietetyk / zawodnik MMA

Tymianek niszczy bakterie rozmnażające się w układzie oddechowym podczas infekcji. Ma pozytywny wpływ na leczenie chorób płuc, krtani i błon śluzowych gardła. Tymianek ma silne działanie odkażające dzięki zawartości  nieocenionego tymolu. Posiada duże znaczenie jako środek o właściwościach antybiotycznych i pobudza do lepszej pracy przewód pokarmowy. Uspokaja system nerwowy oraz jest znakomitym środkiem przeciwbakteryjnym
i wykrztuśnym.

Cukinia jest  dobrym źródłem witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B5, B6), A i K, składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem witaminy C. Pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, wspomaga układ nerwowy, redukuje objawy i następstwa stresu, wspomaga przemiany metaboliczne, wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami. Ma działanie moczopędne
i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Bakłażany są dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, manganu, miedzi, magnezu, witamin: C, K, witamin z grupy B (B6, kwasu foliowego), błonnika pokarmowego, fitosteroli i przeciwutleniaczy. Owe przeciwutleniacze,
a dokładniej – antocyjany – znajdują się w skórce bakłażana; to im zawdzięcza on swój charakterystyczny kolor. Bakłażany posiadają właściwości detoksykacyjne, polecane są przy kuracji antybiotykowej, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu (dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego).



SPRZĘT POTRZEBNY DO PRZYGOTOWANIA

  • Brytwanka ceramiczna
  • Piekarnik


KURCZAK Z WARZYWAMI – PRZYGOTOWANIE 

1. Pokrój w kostkę bakłażan oraz obierz i pokrój w kostkę cukinię. Wyłóż nimi spód brytwanki ceramicznej.
2. Obierz i pokrój w listki dwie czerwone cebule. 1 cebulę wysyp na bakłażan i cukinię.
3. Wyłóż na cebulę, cukinię i bakłażan 6 udek z kurczaka.
4. Polej kurczaka 3 łyżkami oliwy z oliwek, posyp 1 łyżką świeżo posiekanego tymianku. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
5. Obłóż kurczaka pomidorami cherry, drugą posiekaną w listki czerwoną cebulą oraz ząbkiem czosnku (w całości)
6. Na końcu połóż na warzywa kolbę kukurydzy.
7. Piekarnik rozgrzej na 200 stopni.
8. Po rozgrzaniu piekarnika wstaw na 5 minut brytwankę z warzywami i kurczakiem.
9. W międzyczasie zagotuj 150 ml bulionu z kurczaka.
10. Jak bulion zagotuje się, wlej go do brytwanki z kurczakiem i warzywami, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz wszystko przez 30 minut.



JAK PODAWAĆ ?

1. Wyłóż kurczaka na talerz z warzywami oraz 1/2 kolby kukurydzy.
2. Posyp wszystko świeżym tymiankiem z doniczki (możesz przystroić razem z gałązką).
3. Podawaj z ziemniakami zapiekanymi w piekarniku lub z pieczywem.

Comments

comments